Opdrachten

Het komt vaker voor dat mensen een boom in hun tuin om moeten zagen voor verschillende redenen.

Hij is te groot geworden,er zijn takken afgebroken of er zit een ziekte in.

Dit  is erg zonde want de boom is natuurlijk het mooiste als hij kan blijven staan.
Ik kan uit uw boom een mooie houten schaal draaien als tastbare herinnering aan uw boom.

Ik kan alle mogelijke vormen draaien naar uw wens of naar een eigen ontwerp.
Het kan een strakke schaal worden of juist een heel speelse met een mooie schorsrand.

Om een mooie grote houten schaal te draaien gebruik ik stukken hout die net iets langer zijn dan de diameter.Dit betekent dus dat als de boom 50 cm dik is de stukken ongeveer 60 cm moeten zijn.
De maximale diameter  van de houten schaal die te verkrijgen is uit een boom is ongeveer de doorsnede van de stam min enkele centimeters.

Het is verstandig om een paar stukken te gebruiken om er schalen uit te draaien want het komt soms voor dat er een stuk metaal of iets dergelijks in het hout is gegroeid.Meestal is het stuk dan niet meer bruikbaar.

 


Vers hout

Ik draai voornamelijk vers hout,dit heeft als voordeel dat het veel zachter is en dus makkelijker te bewerken.Er zitten wel een paar nadelen aan het werken met vers hout.Zodra het hout begint te drogen kunnen er scheuren ontstaan.Die scheuren zijn eigenlijk niet meer onzichtbaar weg te werken.Het is dus belangrijk dat het hout zo vers mogelijk verwerkt moet worden.
Aangezien hout een natuurproduct is en je dus niet weet wat zich binnen in de stam bevindt is het handig om enkele stukken te nemen om schalen uit te maken.Het komt regelmatig voor dat er spijkers of ander metaal in het hout zit en dan is verder draaien meestal niet meer mogelijk.
Een te verrotte stam of een stam die vol met houtworm of ander ongedierte zit is in veel gevallen ook niet meer bruikbaar,in sommige gevallen zorgt houtworm echter wel voor een erg mooi effect in het hout.
 

Levertijd

Aangezien het verse,natte hout nog moet drogen duurt het bij de meeste houten schalen ongeveer een half jaar tot een jaar voordat de schaal volledig afgewerkt kan worden.Houdt hier dus rekening mee!
Wilt u niet zo lang wachten dan is er altijd nog de mogelijkheid om de houten schaal meteen helemaal af te draaien en zo te laten.De schaal zal tijdens het drogen flink gaan vervormen en krom gaan trekken maar dit levert meestal nog erg leuke plaatjes op!

Vragen?
Mocht u nog vragen hebben of is er iets niet duidelijk?
Neem dan contact op!